Capilex

Coronacrisis raakt vastgoedmarkt, maar biedt ook kansen

Asset Management / Hypotheken

We leven in een roerige tijd. De uitbraak van het coronavirus zet de hele wereld op z’n kop. Niet voor niets stelde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie op 20 maart dat corona zorgt voor de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen op de gezondheidszorg en de economie zijn nu al enorm, en niemand weet wat de toekomst ons brengt. Ook de invloed op de vastgoedmarkt is onzeker, hoewel de situatie nu nog stabiel is.

Veel mensen maken zich zorgen over een mogelijke recessie. Er is angst dat de huizenmarkt hard wordt geraakt door de coronacrisis, en dat mensen geen woning meer kunnen kopen. Wonen is echter een primaire levensbehoefte, toonde psycholoog Abraham Maslow al in 1943 aan met zijn beroemde piramide. Als eerste heeft de mens volgens hem lichamelijke behoeften, zoals eten, drinken en slaap, en daarna volgt de behoefte aan veiligheid en zekerheid, waaronder huisvesting. Daar geven mensen dus geld aan uit, voordat ze hun andere behoeften gaan bevredigen.

Blijvend grote vraag
En dat blijkt inderdaad ook uit de signalen uit de markt. De vraag naar onroerend goed is nog altijd groot, vertellen makelaars ons. Koopwoningen blijven in trek, wel verandert de werkwijze. Zo zijn er minder persoonlijke bezichtigingen, maar worden er vaker digitale mogelijkheden ingezet, zoals bezichtigingen op afstand via video, Facebook of Whatsapp. Ook de vraag naar te huren vastgoed blijft groot en er is nog steeds een tekort aan appartementen. Aan de andere kant heeft de bouwsector door de stikstofcrisis al een flinke klap gekregen, en de coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Nieuwe projecten worden uitgesteld en een deel van de lopende projecten ligt stil. Het gevolg: nóg minder aanbod, tegenover een blijvend grote vraag.

Wisselende reacties
Investeerders in commercieel vastgoed reageren wisselend op de huidige situatie. Enerzijds zijn er investeerders die een wat afwachtende houding aannemen, maar er zijn ook investeerders die kansen zien en juist nú in zakelijke hypotheken willen investeren. Bovendien is ook de verhuurmarkt van commercieel vastgoed momenteel nog volop in beweging, waardoor vastgoed kan worden aangekocht tegen gunstige tarieven.

Onze toekomstverwachting
De coronacrisis zal ongetwijfeld ook – in mindere of meerdere mate – haar weerslag hebben op de vastgoedmarkt. We zijn niet bang voor inflatie, maar sluiten niet uit dat de coronacrisis de prijzen zal opdrijven. Toch verwachten we dat de markt zich uiteindelijk wel weer zal stabiliseren. In onzekere tijden zijn mensen vaak een beetje huiverig om hun geld op de bank te laten staan. Onroerend goed is dan bij uitstek een product waar je op kunt blijven vertrouwen.

Nú geld nodig?

Voor ondernemers die nú liquiditeitsproblemen hebben, hebben wij bijvoorbeeld een speciale ondernemershypotheek of bekijk één van onze andere vormen. Daarmee komt er snel geld beschikbaar om te investeren, door te starten of personeel te betalen. Wil je hier meer over weten, of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Questions about this subject?